https://bakketannlegekontor.no/Skins/Menu/link.html

TannlegeskrekkHva er tannlegeskrekk?

De færreste av oss liker å gå til tannlegen. Tannlegebesøket er gjerne assosiert med noe ubehagelig, men de fleste klarer likevel å gjennomføre behandlingen uten større problemer. For de som lider av tannlegeskrekk (odontofobi) stiller det seg annerledes. Undersøkelser viser at 5-10 % av den voksne befolkningen i Norge ikke går regelmessig til tannlege på grunn av angst for tannbehandling. I de mest alvorlige tilfellene, medfører tannlegeskrekk at man helt unngår tannbehandling. Dette betyr at selv om man har tenner som knekker, kraftige smerter eller infeksjoner i munnen, vil man ikke oppsøke tannlege for å få hjelp. Det sier seg selv at livskvaliteten til denne pasientgruppen påvirkes i sterk grad av tannlegeskrekken.

Andre er redde for tannbehandling, men i mindre grad. De klarer derfor å gjennomføre behandling, men den psykiske påkjenningen oppleves som stor. De kan også være avhengige av å ha med følge under tannlegebesøket.

Hva man er redd for hos tannlegen kan variere. Ofte er angsten knyttet opp mot boring, sprøyter eller lyden av instrumentene. Generelt er man ofte redd for å bli utsatt for smerte i en situasjon hvor man opplever liten grad av kontroll.

Hva kommer tannlegeskrekk av?
Den vanligste årsaken for utvikling av tannlegeskrekk er negative erfaringer hos tannlegen i barneårene. Slike erfaringer har som regel to ting til felles: smerte og en følelse av manglende kon-troll i situasjonen. Negative opplevelser hos tannlegen kan være svært vanskelige å bearbeide.

Enkelte som lider av tannlegeskrekk har aldri selv opplevd noe negativt hos tannlegen, men som har fått «skrekkhistorier» fra slekt og venner. Dette er noe å tenke på når man snakker med sine barn om tannlegen.

For andre igjen, er tannlegeskrekken en del av en generell angstlidelse.

Hva kan gjøres?
Tannlegeskrekk kan behandles, men man må belage seg på å være tålmodig. Første trinn er i det hele tatt å bestille time og møte opp hos tannlegen. Familie eller en nær venn kan ofte gi den nødvendige støtten og oppmuntringen som kreves for å møte til tannlegebesøkene. Det er viktig å opplyse tannlegen om tannlegeskrekken slik at dette kan tas hensyn til før behandlingen starter. 

En gradvis tilvenning til behandling der pasienten opplever kontroll i situasjonen, kan være en effektiv metode for å behandle tannlegeskrekken. Behandlingen deles opp i mindre deler, der hvert trinn skal beherskes før man går videre til neste. På denne måten vil pasienten oppleve kontroll og mestring og etter hvert bli i stand til å gjennomføre vanlig tannbehandling.

For noen kan det også være aktuelt at behandlingen utføres med beroligende medisiner og en-kelte tannleger tilbyr lystgass. Tannlegen vil også sørge for å gjøre selve behandlingen så smertefri som mulig.

Hver helseregion har opprettet spesialiserte team som behandler pasienter med odontofobi. Tea-mene består av psykolog og tannlege og er organisert av Tannhelsetjenestens kompetansesentre. Behandlingsmålet for teamene er å behandle pasientenes angst i tannbehandlingssituasjonen slik at de blir i stand til å mestre tannbehandling hos vanlig tannlege.

01. juni 2021 begynner Tannlege Johan Svensson hos oss på Bakke

Ønsker alle nye og gamle pasienter velkommen!

01.06.2021

 

Det er trygt å gå til tannlegen

Tannlegeforeningen har skrevet en sak om at det er trygt å få tannbehandling nå. Les saken her

18.11.2020

 

Coronavirus

Selv om viruset ikke gir risiko for deg, er det viktig at vi unngår å spredning til de som ikke tåler det. Hjelp oss med dette og les videre instruks her ved å trykke på teksten.

04.03.2020

 

Egenandel

Fra 01.01.20 ble egenandelen for Egenandelstak 2 endret til 2176kr

26.02.2020

 

Studenter under SiT

Studenter under SiT har mulighet til å søke om støtte til nødvendig tannbehandling.

02.12.2019

 

Kjeveleddsproblemer?

Smerter fra kjeveledd kan forplante seg til nakke, skuldre og også forårsake hodepine. Opplys tannlegen din om dette og få tips og råd til hvordan plagene kan bli mindre.

28.10.2019

 

Vurderer du hjemmebleking?

Spør alltid tannlegen din om råd dersom du ønsker å bleke tennene.

27.03.2019

 

Har du begynt på nye medikamenter?

Det er viktig at tannlegen din alltid har oppdatert helseskjemaet ditt. Ta gjerne med medisinliste til neste undersøkelse.

27.03.2019

 

Er du gravid og føler endring i munnen?

Det er vanlig at gravide kan få endringer når det gjelder tennene eller tannkjøttet.

29.01.2019

 

Visste du at du bør skifte tannbørste regelmessig?

Bakterier samler seg i tannkosten og det er viktig å skifte hver måned til hver tredje måned for å unngå å pusse med en skitten tannkost

29.01.2019

 

CBCT

Vi på Bakke tannlegekontor er glade for å tilby CBCT-røntgen til våre pasienter og henvisende leger og tannleger. Røntgenopptaket gir mer detaljerte strukturer i alle dimensjoner og sikrer våre pasienter best mulig diagnostikk og dermed tilhørende behandling.

03.01.2019

 

Usynlig tannregulering

Invisalign retter tennene ved hjelp av en serie med nesten usynlige, avtagbare og spesiallagde skinner. Du bytter selv skinnene hver 14 dag. Underveis vil du selv oppleve hvordan tennene gradvis flytter seg, uke etter uke, mot ønsket sluttposisjon

19.12.2018

 

Tannlege Christine Cesilie Winther

Fra 13.august 2018 begynner Tannlege Christine Cesilie Winther hos oss. Ønsker alle nye og gamle pasienter velkommen

12.07.2018

 

Norske tannleger får toppscore i kundetilfredshet

Første del av EPSI Norges årlige studie av offentlige tjenester i Norge er nå ferdigstilt. Tannlegene opprettholder den høye tilfredshetsskåren fra i fjor.

26.11.2014

Levert av  
mangadexmangadex